Slider Image

Houten poort vs. houtlook poort: wat zijn de voordelen en nadelen?

Hout is tijdloos en charmant, zowel binnen- als buitenshuis. Toch is de komst van houtlook producten niet te stuiten. Deze producten zijn gemaakt van aluminium of staal, maar ze hebben profielen en afmetingen die gelijk zijn aan bijvoorbeeld houten planken. Na een coating van het materiaal lijkt het behoorlijk op hout. De grote vraag is: wat zijn de voor- en nadelen van houten poort vs. houtlook poort?

Houtlook draaipoort
Houtlook draaipoort

1. Onderhoud

Hout heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo moet u het op regelmatige basis verven of beitsen om het materiaal te beschermen tegen weer en wind. Dan nog is het echter mogelijk dat het hout op den duur wat van zijn kwaliteit verliest. Voor aluminium of staal geldt dat het onderhoud enkel bestaat uit het afnemen met een doek en sopje. Let wel op bij beschadigingen: op deze plekken is de coating weg, waardoor het materiaal daar kan gaan roesten.

2. Gewicht

Een massief houten poort draagt een flink gewicht bij zich. Hier dient u rekening mee te houden bij de bevestiging, omdat u een stevige poer en kwalitatieve ankers nodig hebt om het geheel overeind te houden. Buizen van staal zijn echter hol, waardoor zij een lager gewicht hebben.

Dubbele draaipoort in staal en hout
Houten draaipoort

3. Werking

Staal werkt niet. Dit betekent dat een houtlook poort altijd exact dezelfde maat zal behouden. Hoe anders is dit bij hout: dat kan zeker in het begin flink uitzetten of krimpen onder invloed van warmte, kou en luchtvochtigheid. Enerzijds heel vervelend wanneer uw deur in de herfst gaat knellen, anderzijds heeft het zo zijn charme dat hout een levend product is.

4. Karakter

Bij houtlook poorten is het middelste, ‘houten’ gedeelte afgewerkt met aluminium planken met veer en groef. Dit versterkt het gevoel van hout, maar komt u dichterbij dan ontbreken nerven en de typerende houtgeur. Het nostalgische natuurgevoel zult u daarom toch vooral bij puur hout aantreffen.

Houten poort vs. houtlook poort: wat kiest u?

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Neem vrijblijvend contact op, dan bekijken we graag samen de beste opties voor u.

 
Schuifpoort en hekwerk in stijlvol ontwerp
 

Laatste project

Schuifpoort en hekwerk in stijlvol ontwerp

 
 
 
 

Laatste nieuws

Wat is het voordeel van een schuifpoort?